Нова Зеландия

New Zealand flag, map and glossy

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Новозеландски долар (NZD)
Стойността на (NZD) варира около:
1 NZD = 0.63 Euro
1 NZD = 0.84 USD

Престъпност и сигурност

В Нова Зеландия нивото на престъпност е сравнително ниско. Заплахите идват предимно от природни бедствия като земетресения и др.

Митнически изисквания

Митническите изисквания за Австралия и Нова Зеландия можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

В основата на новозеландското законодателство е системата common law развита в Обединеното кралство. То се различава от системата на гражданското право, която се прилага в Европа основно по това, че в решенията си съдиите се ръководят от предишни решения на съда по сходни случаи.

Движение по пътищата

Движението е с десен волан.

Здравеопазване

Нивото на здравеопазване е значително високо.

Климат

Нова Зеландия има предимно умерен климат. В най-северната част е субтропичен през лятото. През зимата по високите части на Южния остров термометърът може да падне под -10°C, но в останалите части на страната температурите са по-меки понижавайки се с придвижването на юг. Характерно за страната е рязката промяна на времето като в един ден може да има четири сезона.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

За пътуване до Нова Зеландия е необходим международен паспорт валиден поне 3 месеца след датата на напускане на страната.

Българските граждани пътуващи за Нова Зеландия за краткосрочно пребиваване до 90 дни са освободени от визи. Необходимо е паспортите да са валидни поне три месеца след датата на предвиденото напускане на страната.

Пътуващите за Нова Зеландия през Австралия български граждани следва да имат предвид, че в случай на транзитно преминаване се нуждаят от австралийска виза, дори да не слизат от самолета.

За престой в Нова Зеландия над 90 дни българските граждани следва да изпращат молбите си за визи до Изнесения визов център (ИВЦ) на Нова Зеландия в Лондон. За извършване на услугата ИВЦ събира такса от 24 английски лири за всяка подадена молба за виза. Таксата на ИВЦ за подаване на молбата за виза се заплаща едновременно със съответната такса за издаване на визата.

Всички молби се подават лично или по пощата на следния адрес:

New Zealand Visa Application Centre 
TT Visa Services Ltd
Адрес: 2nd Floor, Mimet House, 5A Pread Street, London, W2 1NJ, United Kingdom
Телефон: +44 207262 0489
Факс: +44 20 7262 2316
Приемно време: По – Пт, от 09:00 до 16:00 ч.
Дежурни телефони: По – Пт, от 09:00 до 16:00 ч.
E-mail: ttslondonnz@ttepl.com
Website: www.ttsnzvisa.com (на Английски)

Всички такси се заплащат в английски лири. Подробности относно начините за извършване на плащането можете да намерите на сайта на ИВЦ: www.ttsnzvisa.com (на Английски)

Обща информация за визите за Нова Зеландия потърсете на следния интернет адрес: www.immigration.govt.nz (на Английски)

new_zealand_passport

Подменю на дестинация Нова Зеландия


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/bgnetorg/public_html/terminal2.bg/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273